Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@20:32:47 GMT

اثرگذاری مستوفی‌الممالک در سپهر سیاسی قاجار

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۹۳۳۴۳۹

اثرگذاری مستوفی‌الممالک در سپهر سیاسی قاجار

حسن مستوفی در ۱۳ مهر ۱۲۵۴ خورشیدی در آشتیان دیده به جهان گشود. پدر وی میرزا یوسف یکی از مردان توانمند دوره قاجاریه بود و چون حسن مستوفی در ۱۲ سالگی پدرش را از دست داد، لقب و شغل پدر را به صورت موروثی از آن خود کرد، او در این سن وارد خدمات دیوانی شد و در مقام مستوفی‌الممالک، ریاست کل مالیه ایران را برعهده گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تحصیلات

مستوفی‌الممالک تحصیلات مقدماتی را تحت نظر معلم سرخانه آغاز کرد و علاوه بر علوم روزانه، صرف و نحو عربی، ادبیات و بخشی از شرعیات را نزد محمودخان ملک‌الشعراء فرا گرفت. او در ۲۶ سالگی به اروپا رفت و به مدت هشت سال در کشورهای مختلف اروپایی مانند فرانسه و ایتالیا سکونت داشت. این سال‌ها فرصتی بود تا با نظام های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی اروپا آشنا شود و در عین حال برای پذیرش مسوولیت‌های خطیر در دوران پس از مشروطه آمادگی لازم را پیدا کند. (۱)

ورود به عرصه سیاست

وی پس از بازگشت از اروپا در کابینه امین‌السلطان و پس از آن در کابینه هـای نـاصرالملک قراگزلو و احمدخان مشیرالسلطنه نیز وزارت جنگ را به عهده داشت. حسن مستوفی پس از برقراری نظام مشروطه و در فاصله سال‌های ۱۲۸۶ تا ۱۳۰۶ خورشیدی در ادوار گوناگون مجلس شورای ملی به نمایندگی مردم تهران انتخاب شد و از لیدرهای جریان دموکرات در مجلس بود و گرایش‌های سوسیالیستی داشت. او در این دوره مجموعا هشت بار رییس‌الوزرا، ۶ بار وزیر جنـگ، چهار بار وزیر داخله، دو بار وزیر مشاور و یک بار وزیر مالیـه شد.

دوران ریاست و رییس الوزرایی مستوفی با فراز و فرودهای بسیاری همراه بود که از جمله مهم‌ترین رخدادهای زمان وی، می توان به وقوع جنگ جهانی اول، اشغال بخش هایی از ایران توسط نیروهای روس، انگلیس و عثمانی، تهدید پایتخت توسط نیروهای روسی و پدیده مهاجرت ابتدا به کرمانشاه و سپس به اسلامبول و تعطیلی مجلس سوم به دلیل مهاجرت، بروز قحطی، استخدام مستشاران خارجی، اعلام بیطرفی در جنگ جهانی اول، تأسیس ذوب آهن، کتابخانه ملی، قانون سربازگیری (نظام وظیفه) و... را نام برد. حمیدرضا حسینی پژوهشگر دانشنامه تهران در خصوص اهمیتِ حضور حسـن مسـتوفی در تاریخ معاصر ایران می‌گوید: «حسن مستوفی از برکشیدگان عصر ناصری و حلقه واسط نظام دیوان‌سالاری قدیم و جدید ایران، مهره کلیدی در ائتلاف نخبگان حاضر در ساختار قدرت و مخالفان دولت قاجار به منظور گذارِ مسالمت‌آمیز از نظام سلطنت مطلقه به نظام مشروطه سلطنتی، از ارکان دولت‌های مشروطه و هم ردیف بزرگ‌ترین سیاستمداران این عصر همچون حسن پیرنیا، احمد قوام، سیدحسن مدرس و محمد مصدق بود.»

مستوفی‌الممالک و اعلام بی طرفی ایران در جنگ جهانی اول

همان‌گونه که اشاره شد یکی از وقایعی که در دوره زمامداری مستوفی الممالک رخ داد؛ جنگ جهانی اول بود. این جنگ پنج روز پس از تاجگذاری احمد شاه، شروع شد و سردمداران اتریش به صربستان اعلان جنگ دادند. یک روز بعد نیز با حمله آلمان به روسیه عملاً آتش جنگ جهانی اول شعله‌ور شد و با اعلان جنگ آلمان به دولت‌های فرانسه و بلژیک و حمله انگلیس به آلمان، بخش بزرگی از اروپا را درنوردید. در این میان محمدعلی‌خان علاءالسلطنه رئیس‌الوزرا نیز از منصب خود استعفا کرد تا احمد شاه، دست به دامان مستوفی‌الممالک شود و او را به تعیین کابینه مامور کند. کمتر از یک ماه بعد در اواخر مهرماه، سپاهیان هندی شهر آبادان را برای حفاظت مناطق شرکت نفت ایران و انگلیس اشغال کردند و زنگ خطر سرایت جنگ به داخل جدی‌تر از پیش به صدا درآمد. این چنین بود که مستوفی الممالک در فرمانی خواستار اعلام بی‌طرفی دولت ایران در جنگ بین‌الملل شد. وی این موضوع را در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد، اما این تمهیدات نیز مانع از تجاوز قوای بیگانه به ایران نشد. هنوز یک هفته از اعلان بی طرفی نگذشته بود که کُردها به مرزهای غربی ایران حمله کردند و وارد شهر همدان شدند. سپس سپاه عثمانی با کمک کردها، تجاوز به خاک ایران را آغاز کرد، تبریز و ارومیه را به تصرف خود درآورد و پیشروی خود را به سمت مناطق شمالی پی گرفت. ورود نیروهای عثمانی که با کمترین مقاومتی از سوی نیروهای ایرانی مواجه نشده بود، پای روسیه را به خاک ایران باز کرد.

در تهران نیز به پیروی از مناطق دیگر کشور اوضاع چندان به سامان نبود. تقابل نیروهای درگیر در جنگ به داخل خاک ایران کشیده شده بود. بحران‌ها در این زمان چنان بالا گرفت که میرزا حسن‌خان مستوفی‌الممالک رییس‌الوزرا نیز تاب نیاورد و در ۲۰ اسفند ۱۲۹۳ خورشیدی استعفای خود را به احمد شاه تقدیم کرد. مخبرالسلطنه هدایت در توصیف این سیاستمدار توانمند می‌گوید: مختصر بگویم میرزا حسن مستوفی الممالک رحمت الله علیه مردی بود رئوف، مهربان، در دوستی ثابت و از دشمنی رو گردان. بدی می‌دید، خوبی مـی کـرد. مناعت داشت، اما تکبر نداشت. گفتند کم اراده است، اراده و ثبات رأیی که او در جنگ بین الملل در مقابل سفارتین [روسیه و انگلیس] به ظهور رساند، در قوه هیچ یک از رجال قوم نبود.
 

خدمات عام‌المنفعه

مستوفی بخش بزرگی از املاک پدری خود را وقف کرد که از جمله آنها باغاتی در ونک بود که برای احداث دانشگاه برای دختران اختصاص داد که با نام «مدرسه عالی دختران» تاسیس شد و بعدها دانشگاه الزهرا(ع) نام گرفت. وی همچنین در قحطی بزرگ ایران در ۱۲۹۷، جان ۱۶۰ هزار تَن ایرانی را از طریق فروش املاک خود نجات داد. این اقدامات و رفتار بزرگ‌منشانه و گرایش‌های ملی او سبب شد، نزد عموم طبقات مردم محبوب شود.

خاموشی

سرانجام او پس از سال‌ها سیاست ورزی در سپهر سیاسی ایران در ۶ شهریور ۱۳۱۱خورشیدی به دلیل سکته قلبی دیده از جهان فروبست و در آرامگاه خانوادگی مستوفی‌الممالک در ونک به خاک سپرده شد.

منابع

۱- مهدی بامداد، شرح حال رجال ایران در قرن ۱۴، ۱۳، ۱۲ هجری، ج۱، تهران: زوار، ۱۳۴۷ـ۱۳۵۱، ص ۳۱۸.

۲- ابراهیم صفایی، رهبران مشروطه، تهران: جاویدان علمی، ۱۳۴۴ـ ۱۳۴۶، ص۵۲۲

برچسب‌ها انگلیس احمد قوام دوره قاجار جنگ جهانی اول سید حسن مدرس محمد مصدق

منبع: ایرنا

کلیدواژه: انگلیس احمد قوام دوره قاجار انگلیس احمد قوام دوره قاجار جنگ جهانی اول سید حسن مدرس محمد مصدق مستوفی الممالک جنگ جهانی اول حسن مستوفی بار وزیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۹۳۳۴۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقبال ایران از پاسخ حماس به طرح سیاسی پایان جنگ علیه غزه

به گزارش خبرگزاری مهر، ناصر کنعانی ضمن استقبال از پاسخ جنبش حماس به طرح سیاسی ارائه شده برای توقف ماشین نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در نوار غزه، این هوشمندی سیاسی مقاومت را جلوه دیگری از قدرت میدانی آن توصیف کرد.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران از طرح ارائه شده برای احقاق حقوق ملت فلسطین شامل توقف فوری و پایدار حملات و جنایات رژیم صهیونیستی، رفع محاصره ظالمانه علیه نوار غزه، آزادی زندانیان فلسطینی، خروج کامل و بی قید و شرط نیروهای اشغالگر اسرائیلی از نوار غزه و بازسازی خرابی‌های جنگ حمایت می‌کند.

به گزارش ایرنا، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) دوشنبه شب ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ از موافقت خود با پیشنهاد مصر و قطر درباره آتش‌بس خبر داد.

کد خبر 6098839

دیگر خبرها

  • فیلم/رضوانی: برخی‌ها فیگور ریاست مجلس گرفته‌اند اما پاپس‌ می‌کشند
  • استقبال ایران از پاسخ حماس به طرح پایان جنگ علیه غزه
  • استقبال تهران از پاسخ حماس به طرح سیاسی پایان جنگ علیه غزه
  • استقبال ایران از پاسخ حماس به طرح سیاسی پایان جنگ علیه غزه
  • الفاظ رکیک سپهر حیدری پس از ممنوعیت حضور دختران پرسپولیسی در ورزشگاه
  • اینجا تهران است بە وقت اقلیم کردستان / اهمیت سفر بارزانی بە ایران
  • شناسایی فرار مالیاتی ۸۶۰ میلیارد تومانی دلال پتروشیمی در فارس
  • تصویر قدیمی از آشپزخانه بازار طهران در دوره قاجار
  • فرید مرجایی، تحلیل گر مسائل آمریکا و مقیم این کشور: جنبش دانشجویی سپهر غالب بر فضای سیاسی آمریکا را به چالش کشید/ شبکه های اجتماعی امپراطوری رسانه ای را زیر سوال بردند/ تظاهرات دانشجویی خط قرمز انتقاد از اسرائیل را شکسته است
  • همایش شاهنامه و امر سیاسی برگزار می‌شود